Op het land zie je al snel wat er groeit, bloeit, kruipt en zoemt. Maar heb je weleens goed gekeken naar al het water om je heen? Daar bruist het ook van het leven: planten, vissen en allerlei andere waterdieren. Met het project Oeverlopers namen RAVON, FLORON, IVN Natuureducatie en Waterschappen Aa en Maas, Brabantse Delta en De Dommel mensen mee op ontdekkingstocht. Samen onderzochten we de waterkwaliteit en biodiversiteit in Brabantse beken. Met als grote droom: alle beken gezond in 2027.
Het project Oeverlopers is inmiddels afgerond, maar je vindt hier nog altijd informatie over monitoring van Brabantse beken, de resultaten van Oeverlopersonderzoek en tips hoe jij zelf op pad kan om meer te leren over (onder)waterleven. Download hier de Communicatietoolkit (5mb), klik hier voor materialen voor publieksdagen (o.a. een bingokaart en zoekkaarten) en hier voor materialen m.b.t. de doelgerichte monitoring ontwikkeld voor het project. Download het eindrapport van dit project hier (5mb).
Kijk voor meer informatie op de websites van RAVON, FLORON en IVN Natuureducatie:
Geïnteresseerd in monitoring van andere natuur zoals mossen, paddenstoelen, vlinders of vogels? Kijk eens op de website van SoortenNL.
Wil je zelf op ontdekking bij een beek? Op de pagina Zelf op pad vind je zoekkaarten en leuke doe-tips voor onderzoek.
Meer informatie >>
Om inzicht te krijgen in de gezondheid van onze beken onderzochten vrijwilligers een aantal Brabantse beekdalen.
Oeverlopers is een initiatief van Impuls Groene Vrijwilligers Noord-Brabant, bestaande uit Brabants Landschap, Brabantse Milieufederatie, FLORON, IVN Brabant, Natuurmonumenten, Provincie Noord-Brabant, RAVON en Staatsbosbeheer. Het project wordt gefinancierd door de Provincie Noord-Brabant, Waterschap Aa en Maas, Waterschap Brabantse Delta en Waterschap De Dommel.