Om inzicht te krijgen in de gezondheid van onze beken onderzoeken vrijwilligers een aantal Brabantse beekdalen volgens de 'Oeverlopersmethode'. Wil je ook onderzoeker worden en je alvast voorbereiden? Ben je al officiële Oeverloper en ben je op zoek naar meer verdieping? Of ben je gewoon benieuwd naar de resultaten van Oeverlopers onderzoek en de gezondheid van onze beken? Je vindt hier alles wat je moet weten.
Oeverlopers is een project waarbij vrijwilligers, de zogenaamde ‘Oeverlopers’, drie beken in Noord-Brabant onderzochten: De Dommel bij Eindhoven, De AA bij Heeswijk-Dinther en De oude Leij bij Tilburg. Hoe ontwikkelen de planten en dieren zich op deze drie plekken? Wat zegt dat over de kwaliteit van het water? Moet er worden ingegrepen of niet? Dat zijn zomaar wat vragen waar zij antwoord op probeerden te krijgen.
Het project Oeverlopers en daarmee ook de onderzoeken zijn inmiddels afgerond. Op deze pagina vind je de protocollen waarmee de Oeverlopers werkten en resultaten van hun onderzoek in de afgelopen periode.
Ben je benieuwd naar hoeveel en welke planten- en dierensoorten aangetroffen zijn in de drie beken in Brabant? Of er verschil is na herstel van bepaalde stukken van een beek? Hieronder vind je de resultaten van Oeverlopersonderzoek.
Al onze vrijwilligers die onderzoek doen, werken volgens dezelfde protocollen. Zo krijgen we de beste onderzoeksresultaten. Je krijgt onder andere stappenplannen, veldformulieren en meer informatie over beken en alle dieren en planten die erin voorkomen.
Oeverlopers is een initiatief van Impuls Groene Vrijwilligers Noord-Brabant, bestaande uit Brabants Landschap, Brabantse Milieufederatie, FLORON, IVN Brabant, Natuurmonumenten, Provincie Noord-Brabant, RAVON en Staatsbosbeheer. Het project wordt gefinancierd door de Provincie Noord-Brabant, Waterschap Aa en Maas, Waterschap Brabantse Delta en Waterschap De Dommel.