Eindejaars Plantenjacht afgelopen

De Eindejaars Plantenjacht is afgelopen. Tot 4 januari 12:00 was het mogelijk om een lijst in te voeren. Bekijk de resultaten van de Eindejaars Plantenjacht van dit jaar en vorige jaren.

Winterbloeiers herkennen

FLORON's Eindejaars Plantenjacht werd opgezet met steun van het Cultuurfonds, Stichting Fondsen KNNV, Van der Hucht de Beukelaar Stichting en Dinamofonds.

    

Resultaten

Veelgestelde vragen

Waarom de Eindejaars Plantenjacht?
Omdat we graag willen weten welke planten er midden in de winter nog bloeiend te vinden zijn. Daar weten we verrassend genoeg maar heel weinig van, omdat er in de winter niet zo vaak naar planten wordt gekeken. Met deze plantenjacht willen we daar verandering in brengen!
Wat doet FLORON met de gegevens?
Van de ingestuurde gegevens maken we een lijst van alle gevonden soorten. De eindstand maken we in januari bekend  via de website Nature Today. We kijken ook wat voor soort planten het zijn. Zijn het typische voorjaarsbloeiers? Gaat het om soorten die pas in de nazomer bloeien? Of zijn het soorten die bijna het hele jaar door bloeiend te vinden zijn? Bloeien in tuinen heel andere planten dan elders? Hiermee kunnen we de landelijke trends signaleren en waar nodig advies uitbrengen.
Zijn de tellingen wel betrouwbaar?
We leggen de waarnemingen naast de bekende verspreidingspatronen van plantensoorten. Zo kunnen we de belangrijkste invoerfouten opsporen en weglaten bij de analyse. De ervaring leert dat de meeste deelnemers de algemene plantensoorten best goed kennen. Meldingen van bijzondere soorten worden dagelijks handmatig beoordeeld.
Tellen uitgebloeide planten mee?
Nee, tel alleen bloeiende planten en grassen. Duidelijk dode planten en planten met alleen zaden tellen niet mee. Bij grassen, zoals straatgras kun je controleren of er meeldraden uit de aartjes steken.
Zijn er nog andere manieren om waarnemingen te melden?
Voor de einduitslag nemen we alleen de volgende bronnen mee: het meldingenformulier op deze website, tuintelling.nl en de VERA-app (alleen met stadium: bloeiend). 
Kun je meerdere keren meedoen?
Ja, je kunt zo vaak meedoen als je wilt. Probeer dan te variëren in het gebied dat je bezoekt. Zie je meer bloeiende planten in de stad of in de tuin dan op het platteland of op de hei?
Mag je met een groep op pad gaan?
Natuurlijk! Samen op pad gaan is altijd leuker. Kijk in onze activiteitenagenda welke excursies er bij jou in de buurt zijn, of organiseer zelf een wandeling met vrienden of familie.
Wat als er sneeuw ligt?
Ga bij voorkeur op pad wanneer er geen sneeuw ligt. Ligt er wel sneeuw, probeer dan een foto te maken van een ingesneeuwde, maar nog goed herkenbare, bloeiende plant. Deel jouw foto's op social media met #plantenjacht!
Waar moet ik zoeken na een vorstperiode?
Als het een aantal dagen licht heeft gevroren zijn bloeiende planten tijdelijk minder goed te vinden. De belangrijkste tips bij het zoeken naar winterbloeiers:
  1. Zoek op beschutte plekken. Onder bomen, naast en half onder struiken is de warmteuitstraling minder en heeft het dus minder hard gevroren. 
  2. Zoek dicht langs gevels van gebouwen. Ook daar is het iets warmer. We isoleren onze woningen steeds beter, maar een beetje warmte ontsnapt en zorgt dat het net niet vriest.
  3. Zoek langs de kust. Van Cadzand tot Schiermonnikoog kan het gemiddeld 2 graden warmer zijn dan in de rest van het land. Hier vriest het ook minder hard. In voorgaande jaren werden de meeste bloeiende planten in Zuid-Holland en Zeeland gevonden.

 

Staat je vraag er niet bij? 

 

Stuur een e-mail naar: info@floron.nl of stel je vraag op Facebook. Tijdens de kerstvakantie houden de medewerkers van FLORON e-mail en social media in de gaten. Je kunt ons in die periode niet telefonisch bereiken.

 

Persvragen? Mail naar info@floron.nl en we nemen direct contact op.

Privacybeleid© 2025 FLORON
Naar boven