Waarnemingen invoeren met de app VERA

Functies

VERA is de invoer-app voor de NDFF Verspreidingsatlas. Je kunt de app op je telefoon of tablet zetten via Google Play of the App Store van Apple

 

Digitale streeplijst

VERA gebruik je in het veld voor het verzamelen van waarnemingen van planten, (korst)mossen, paddenstoelen en weekdieren. De app is gratis en vervangt de papieren streeplijsten voor FLORON-projecten. VERA is gemaakt door FLORON-medewerkers. Lees hier meer over de functies van VERA (pdf).

Nauwkeurig registreren 

Bij elke waarneming worden de soortnaam, locatie en tijd nauwkeurig vastgelegd, ook bij het inventariseren van kilometerhokken. Tevens controleert VERA of je nog binnen het kilometerhok loopt of langs de looproute bent. De waarnemingen van één dag of één gebied worden gebundeld in een lijst. Ben je klaar met het veldwerk, dan kun je de lijst verzenden naar de NDFF Verspreidingsatlas.

Verschillende soorten lijsten

Losse waarnemingen: hiermee kun je losse waarnemingen doorgeven uit een gebied op één of meerdere dagen. VERA geeft aanwijzingen bij zeldzame soorten waar we meer over willen weten, zoals aantallen of een foto als bewijs.

Projecten, zoals Het Nieuwe Strepen, Nectarindex en LMF-a: de app helpt je om binnen je telgebied te blijven. Heb je telgebieden gereserveerd in de NDFF Verspreidingsatlas, dan worden deze in de app getoond. Met één klik zet je de reservering om in een waarnemingenformulier.

Netwerk Ecologische Monitoring (NEM), Nectarindex, LMF-a

De VERA-app is ontwikkeld voor de NEM-meetprogramma's van FLORON en NMV. De nieuwste versie kan ook gebruikt worden voor de Nectarindex (Mijn Berm Bloeit!) en LMF-a (het florameetnet van Dunea).

Commerciëel gebruik

De VERA-app mag worden gebruikt voor karteringen door professionals. Het is echter niet mogelijk om de gegevens buiten de NDFF Verspreidingsatlas om uit de app te halen. In het geval van SNL-karteringen is het mogelijk om in de NDFF Verspreidingsatlas de bronhouder (opdrachtgever) en protocol 'SNL' aan de waarnemingen te hangen. Hiermee wordt voldaan aan de regels voor het ontsluiten van SNL-karteringen. De initiatiefnemers FLORON en BLWG staan ervoor open voor om nieuwe toepassingen toe te laten op het platform NDFF Verspreidingsatlas en de VERA-app.

Nationale Databank Flora en Fauna

Waarnemingen uit de NDFF Verspreidingsatlas en de app komen direct beschikbaar in de Nationale Databank Flora en Fauna (NDFF), waar ze door FLORON-validatoren worden beoordeeld. Zo draag je bij aan de kennis over de wilde flora en bescherming van soorten in Nederland.

Ontdek het op Google Play

Download VERA in de Google Play Store

Download on the App Store

Download VERA in de Apple App Store

 

 

VERA hoort bij de NDFF Verspreidingsatlas. Je hebt een inlogaccount voor de NDFF Verspreidingsatlas nodig om waarnemingen te uploaden.

 

Invoerscherm van VERA

 

Beheren van waarnemingen in de NDFF Verspreidingsatlas 

 

 

De looproute bekijken in de NDFF Verspreidingsatlas



Grafiek met het aantal gevonden soorten gedurende de dag

 

Suggesties?

Heb je een fout gevonden in de app of een wens voor een aanpassing? Kijk eerst of de fout of wens al gemeld is (op GitHub). Staat deze er niet bij, meld het dan aan info@floron.nl.

Roadmap

Op basis van nieuwe wensen voor de app zullen we steeds aan het begin van elk kwartaal met een nieuwe versie komen. Op GitHub is te zien aan het label "bevestigd" welke zaken in een volgende versie zullen worden aangepast. Wensen met het label "lange termijn" worden voorlopig uitgesteld.

 

Aan de slag

  1. Log in op de NDFF Verspreidingsatlas via deze link. Heb je nog geen inloggegevens, meld je dan aan als nieuwe gebruiker via deze link.
  2. Log in en controleer of je toegang hebt tot de waarnemingeninvoer van de NDFF Verspreidingsatlas. Zo ja, dan kun je VERA downloaden en direct gaan gebruiken.

De NDFF Verspreidingsatlas accepteert waarnemingen van personen. FLORON wil liever geen waarnemingen op naam van een organisatie, zoals een plantenwerkgroep. We kunnen je dan mogelijk niet bereiken in het geval van vragen. Ben je met een groep op pad, dan kun je bij je waarnemingenlijst achteraf aangeven welke medewaarnemers aanwezig waren.

Welke smartphone of tablet heb ik nodig?

VERA werkt met de telefoons met Android 5.0 of hoger, GPS, Full-HD schermresolutie en minimaal 1 GB RAM. Zo'n telefoon kun je kopen vanaf 100 euro. Heb je moeite met het lezen van de kleine tekst op een telefoonscherm, dan kun je VERA gebruiken op een kleine Android tablet. Om VERA te kunnen gebruiken heb je in principe geen mobiel internet nodig, al zijn sommige functies, zoals de kaart maar beperkt bruikbaar in het veld.

VERA werkt ook op iPhone en iPad. Op telefoons gekocht vòòr 2020 moet het besturingssysteem een update krijgen naar iOS versie 14.0 of nieuwer.

Aanmelden bij de NDFF Verspreidingsatlas

Om je gegevens naar de NDFF Verspreidingsatlas te uploaden, moet je de app eenmalig koppelen. Hiervoor moet je achter je computer zitten en ingelogd zijn in de NDFF Verspreidingsatlas. In de app staan instructies om de koppeling te maken.

Snel soortnamen invoeren

Namen voer je in door de eerste letter(s) van het eerste en tweede deel van de naam in te tikken. Zo geeft "B p" als resultaat Bellis perennis, en "G wa" Grote waternavel.

Nederlandse namen kun je ook invoeren door het begin van een woord te typen. Bijvoorbeeld "watern" geeft Kleine waternavel en Grote waternavel. Bij het zoeken op heel korte soortnamen, zoals 'Es', wordt een exacte overeenkomst altijd als bovenaan getoond.

Wetenschappelijke en Nederlandse namen kun je door elkaar gebruiken tijdens het invoeren.

Nauwkeurigheid locatie wijzigen

Door de nauwkeurigheid van waarnemingen te veranderen naar 100 of 1000 meter, kun je ook waarnemingen invoeren die je een stukje terug hebt gezien tijdens je wandeling, of waar een medewaarnemer mee aankomt.

Formulieren (lijsten) samenvoegen

Ga je meerdere dagen op stap in hetzelfde gebied en wil je je waarnemingen na ieder bezoek in de Verspreidingsatlas zetten, dan kun je waarnemingenlijsten na afloop in de NDFF Verspreidingsatlas samenvoegen. Instructies hiervoor vind je bij de link "eigenschappen aanpassen" bovenaan elke waarnemingenlijst.

Formulieren uploaden, waarnemingen wijzigen, kopiëren of verwijderen

Deze functies krijg je te zien als je een seconde lang drukt op een formulier of waarneming. Om waarnemingen te uploaden moet je de app eerst koppelen aan je account in de NDFF Verspreidingsatlas.

Kaartweergave zonder bereik of databundel

Hoewel VERA, ook bij het tonen van kaarten, heel weinig data verbruikt, kan het zijn dat je geen data of bereik hebt in het veld. De kaarten kunnen dan ook worden weergegeven. Hiervoor is het nodig dat je voordat je het veld ingaat de kaart in de app hebt geopend en het gebied hebt bekeken door met de kaart te schuiven en in te zoomen. Het deel van de kaart dat getoond wordt in de app blijft dan enkele dagen op de telefoon of tablet staan.

 

Privacybeleid© 2025 FLORON
Naar boven