Oeverindex

De Oeverindex is een methode voor het monitoren van de waarde van oevers voor kenmerkende oeverplanten en insectenfauna.

Help mee de plantenrijkdom van oevers in kaart te brengen!

 

  1. Kies een moment tussen 1 mei en 1 oktober

  2. Kies een geschikt telgebied van circa 100 meter:
    - Langs een oever
    - De begroeiing ziet er over de hele lengte ongeveer hetzelfde uit

  3. Inventariseer 100 meter oever door om de tien meter stil te staan en de nectarplanten te noteren die binnen 1 meter van je af
    staan (in totaal 10 keer). Ook niet bloeiende planten doen mee. Ben je een ervaren florist? Dan graag ook alle andere plantensoorten noteren. Gebruik voor
    de inventarisatie het veldformulier.

  4. Geef de resultaten door.
    Hier kun je de oever op de kaart intekenen en de gevonden plantensoorten en hun aantallen invoeren. Je kunt waarnemingen ook invoeren met de VERA-app (handleiding), maar alleen als je het telgebied als ingetekend hebt op de website.

  5. Na je bezoek krijg je de Oeverindex, statistieken over o.a. voedselrijkdom en bijzondere soorten en een analyse.

 

 

Kijk waar oevers geteld zijn

Voer je telling in en bereken de Oeverindex

> kaart

 

Handleiding en formulieren downloaden

Download de handleiding

Download het Veldformulier om uit te printen

 

De planten tel je langs een looproute van 100 meter, zoals hier in een wegberm: om de tien meter (of tien stappen) sta je stil en noteer je de bloemen die binnen een afstand van 1 meter van je groeien. In grotere oppervlakken kun je de looproute tussen herkenningspunten leggen, zoals een boom of hek.

 

Op de hoogte blijven van de activiteiten van FLORON? Meld je aan voor de digitale nieuwsbrief!

 

Veelgestelde vragen

Waarom de Oeverindex?
Voor planten en vlinders vormen oevers een belangrijk leefgebied. Veel mensen zijn zich daarvan bewust en zo krijgt FLORON de laatste jaren veel verontrustende signalen over de snelle achteruitgang van karakteristieke oeverplanten. Met de Oeverindex willen FLORON en de Vlinderstichting bereiken dat beheerders en burgers weten hoe het met oevers is gesteld, en wat ze daar eventueel aan kunnen verbeteren.
Hoe kan ik helpen?
Het meten van de begroeiing langs oevers levert waardevolle informatie op over de natuurkwaliteit. Op deze website leggen we uit hoe je mee kunt doen door de oeverbegroeiing in kaart te brengen.
Waarop is de keuze van oeverplanten gebaseerd?
Gekozen is voor planten waarvan we weten dat het belangrijke indicatoren zijn voor een natuurlijke oeverbegroeiing.
Kun je meerdere keren meedoen?
Ja, je kunt zo vaak meedoen als je wilt. Heb je helemaal de smaak te pakken dan zou je zelfs de soortenrijkdom van zoveel mogelijk oevers in je woonomgeving in kaart kunnen brengen. Zie je verschillen?
Mag je met een groep op pad gaan?
Ga gerust met meerdere personen op pad! Dit ‘planten-kijk-project’ leent zich daar goed voor. Het is niet alleen leerzaam en leuk, maar met een groep zie je ook vaak meer. Je kunt bijvoorbeeld ook een oever ‘meepakken’ als je toch al een kilometerhok gaat inventariseren.
Mag ik de telling herhalen?
Per jaar volstaat één telling tussen 1 mei en 1 oktober. Als het beheer veranderd wordt, dan kun je de telling elke 1 à 2 jaar herhalen in dezelfde periode van het jaar. Op die manier kun je het effect van oeverbeheer in de gaten houden. Tel zoveel mogelijk in dezelfde periode als in vorige jaren (+/- 2 weken).
Wat kan ik met de gegevens doen?
Op de kaart is zichtbaar hoe het met de kwaliteit van de oeverbegroeiing is gesteld in Nederland. Met deze informatie kunnen wij - maar ook jijzelf- aan gemeenten en andere overheden laten zien waar de pluspunten en knelpunten in het beheer zitten.
Staat je vraag er niet bij?
Stuur een e-mail naar: info@floron.nl of stel je vraag op Facebook

 

Oeverindex is een initiatief van FLORON en De Vlinderstichting en wordt mede mogelijk gemaakt dankzij een financiële bijdrage van de Provincie Noord-Holland





Privacybeleid© 2024 FLORON
Naar boven